Plattformene overtar

Første forelesning i digital markedsføring er unnagjort, og jeg har virkelig fått et innblikk av hva dette faget har å tilby. Emnet digital markedsføring er delt inn i fire deler og i den første delen er det Arne Krokan som er foredragsholder. Denne delen av emnet vil omhandle digital økonomi, teknologi, samfunn og mennesker. Dette vil hjelpe oss med å forstå markedsføringens utvikling, samt få et større bilde av helheten. Mye interessant ble nevnt i denne forelesningen, men det som kanskje fanget blikket mitt mest er hvordan digitale plattformer overtar arbeid som vi mennesker tidligere har utført. At digitale plattformer overtar, er nettopp hva dette blogginnlegget skal handle om. 

….men først hva er egentlig en plattform? 
Og nei, jeg tenker ikke på de gigantiske plattformene som står midt i Nordsjøen og pumper ut olje til landet vårt. Her snakker vi nemlig om digitale plattformer, som på mange måter kan diskuteres som mektigere enn oljen. Kort fortalt er en digital plattform en forretningsmodell som oppbevare og bearbeide data du samler inn – litt som en nettbank bare for data. For å få et dypere innblikk på hvordan disse digitale plattformene har tatt mer og mer over, vil jeg spole tiden noen år tilbake og se hvordan organisasjoner har utviklet seg.

Siden den industrielle revolusjonen har vi utviklet oss ekstremt mye. Vi har gått fra designere til produsenter, fra distributører til importører, grossister og forhandlere. Det er dette som tillot at milliarder av produkter kan lages, sendes, kjøpes og nytes over hele verden. I nyere tid har internettets kraft og særlig mobiltelefonen, sluppet løs en bevegelse som raskt ødelegger dette, der de flytter denne kraften til nye steder som ofte blir styrt av digitale plattformer. For å sette lys på dette faktum har jeg tatt i bruk en interessant statistikk fra Bloomberg.

Bilde: https://innovator.news/the-platform-economy-3c09439b56

Denne statistikken viser tydelig at det har vært en markant utvikling de siste 10-13 årene når det kommer til bruken av digitale plattformer hos de mest verdifulle selskapene i verden. En annen ting som er vært å legge merke til ved denne statistikken er at syv av de ti mest verdifulle selskapene tar i bruk en digital plattform modell. Eksempler på disse selskapene er Apple, Google, Amazon og Alibaba. Ved en Digital plattform modell vil det være enklere for selskap å vokse, samt ta store markedsandeler fra konkurrenter som ikke bruker disse plattformene.

Forfatteren Tom Goodwin har skrevet en meget interessant artikkel angående denne utviklingen. Han forteller blant annet dette i artikkelen; «Uber, verdens største drosjeselskap, eier ingen biler. Facebook, verdens mest populære medieeier, skaper ikke noe innhold. Alibaba, den mest verdifulle forhandleren, har ingen beholdning. Og Airbnb, verdens største leverandør av overnatting, eier ingen eiendom. Noe interessant skjer». Jeg tror at denne utviklingen skjer fordi flere og flere benytter seg av digitale plattform modeller. I lys av dette skal jeg nå gå litt nærmere inn på Airbnb og hvordan deres plattform fungerer. Airbnb har skapt en modell som gjør det enkelt å leie rom uten at selskapet eier disse rommene selv. Denne modellen har skapt en delingsøkonomi ved å la privatpersoner leie ut sine leiligheter. Nedenfor har jeg lagt til et bilde av Airbnb sin forretningsmodell som viser tydelig det som ble nevnt ovenfor.

Bilde: https://bmtoolbox.net/stories/airbnb/

Det er ikke bare positive sider ved å bytte til en digital plattform modell. I artikkelen «Nytt IT-system i Helse Midt – i Danmark hagler kritikken mot samme systemartikkel» av Anne Grete Storvik, skrevet i dagensmedisin, blir det forklart at et dansk selskap har fått stor kritikk ved sine helseplattformer. Noe av kritikken har vært at systemet stjeler tid og oppmerksomhet fra pasient behandlingen. I tillegg til dette har de fått feilvarsel når pasienter befinner seg i en krisetilstand. Med dette kommer det tydelig frem at det ikke alltid er positive sider ved en digital plattform modell, spesielt innenfor helsesektoren. 

At digitale plattformer tar mer og mer over er det ingen tvil om, og jeg tror personlig at alle selskaper som har kapital til å ta i bruk en slik plattform vil gjøre det til slutt. Uavhengig av dette er jeg strålende fornøyd med første forelesning og jeg ser virkelig frem til å lære mer, samt skrive mer på denne bloggen. 

Sebastian

7 tanker om “Plattformene overtar

  1. Kjempe bra innlegg, Sebastian!
    Her er det tydelig at du forstår og interesserer deg for emnet. Du har veldig fine refleksjoner og viser til eksempler og gode og relevante kilder som gjør teksten din veldig interessant. Det var veldig spennende å lese, og med både bilder og underoverskrifter har teksten en veldig fin og oversiktlig struktur, veldig bra!
    Det er også veldig fint at du har avsluttet med en liten konklusjon, det bidrar også til en fin overordnet struktur.
    Jeg ser at du har lagt inn en kilde på definisjonen på digitale plattformer, og når du nevner Arne, det er kjempe fint, men fargen på teksten er litt lys så det kan være vanskelig for leserne dine å se, så du burde vurdere å se om du kan endre dette i temainnstillingene for bloggen din.
    Ellers var det et kjempe fint innlegg og jeg gleder meg til å lese flere innlegg fra deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *