Kunstig intelligens – En liten introduksjon

Referat fra forelesning, 8.januar 2021 

Digitalisering og digital transformasjon – undervist av Arne Krokan
I denne forelesningen gikk Arne Krokan gjennom hvordan maskiner overtar mer og mer, der mennesker blir byttet ut med roboter og kunstig intelligens. Første temaet for denne forelesningen var roboter som er en teknologi innenfor kunstig intelligens. 

Roboter
Krokan forklarte at robotteknologien er bedre enn noen gang og at roboter har erstattet flere oppgaver som mennesker tidligere har utført. Med tiden forklarte han at teknologien kommer til å bli bedre og bedre, der flere arbeidsplasser og arbeidsoppgaver som mennesker har utført kommer til å bli erstattet av roboter. Han viste til dette med eksempler, der han diskuterte og forklarte rundt vært eksempel. Her er noen av eksemplene:

 • Roboter leverer post til selvkjørendebusser og Amazon PrimeAir: Denne teknologien er på god vei forklarte Krokan Han forklarte videre at dette har blitt testet ut flere ganger, der man har fått positive resultater. 
 • Roboter som maskiner: Krokan forklarte at denne teknologien er godt bruk allerede og at med tiden vil teknologien bare bli bedre og bedre. 
 • Robot som kokk: Krokan viste til en video der en robot lager og serverer mat, deretter vasker og rydder roboten. Han sa at denne teknologien allerede går an å få kjøpt, men at det vil koste deg flere millioner kroner. Videre påpekte han at med tiden vil denne teknologien bli billigere. 

Etter flere eksempler rundet Krokan av temaet roboter og gikk videre til kunstig intelligens. 

Kunstig intelligens
Han forklarte kunstig intelligens ved å vise til hva det motsatte var, altså «naturlig dumhet». Videre hoppet han tilbake litt i tid og forklarte om Alan Turing, som var mest kjent for «Turingtest». Han illustrerte dette med å vise et bilde (bilde er vedlagt under teksten). Denne testen gikk ut på at person C skal kommunisere med en datamaskin og et menneske (man vet ikke hvem som er hvem). Hvis ikke person C klarer å finne ut hvem som er hvem er testen bestått. 

Videre viste han til et eksempel på kunstig intelligens. Eksempelet var henholdsvis Chatbot. Han ga oss videre i oppgave der vi skulle kommunisere med Chatbot. Flere eksempler ble vist i henhold til kunstig intelligens. Sånn som ved roboter, snakket han rundt disse eksemplene. Her er noen av eksemplene han viste til: 

 • Bildegjenkjenning: Teknologien er god, men kan ta feil noen ganger. Han forklarte at ting som kan ha lik form og farge kan gjøre at den tar feil. Her viste han med et eksempel der denne teknologien tok feil, der den ikke klarte å se forskjell på en sel, hund og en muffins.  
 • Kunstigintelligens ved helsesjekk: Her forklarer Krokan at fremtiden innenfor helsesektoren vil være å kombinere kunstig intelligens med menneskelig intelligens. 
 • Roboten pepper. Robot som en «barnevakt». Denne roboten leser blant annet bøker for barn, der den tilpasser seg humøret til barnet. At roboter kan være barnevakter og tilpasse seg barnets humør forklarte Krokan som litt skummelt og at dette er et av flere eksempler der han mente at kunstig intelligens kanskje tar litt for mye over.  

Artikkel 

«12 ting som kan utslette menneskeheten» skrevet av Vegard Haugen på TEK.no. Kort forklart: 
Organisasjonen Global Challenges Foundation, som drives av det anerkjente britiske universitetet, lager vært år en liste over de 12 største truslene mot menneskeheten. Der i 2015 kunstig intelligens (herunder KI) for første gang hadde dukket opp på denne listen, henholdsvis 10.plass. Grunnen til at KI har havnet på denne listen er på grunn av at teknologien har blitt såpass god. Artikkelen forklarer videre det er fem ting som gjør kunstig intelligens skummelt der det er to punkter som trekkes frem som farligst. Disse to punktene er henholdsvis at vi mennesker til slutt ikke vil være i stand til å kontrollere teknologien og at det vil etter noen år være mulig å reprodusere en kunstig hjerne ved hjelp av KI. Stephen Hawking som var omtalt som «verdens smarteste mann» har også advart flere ganger om at roboter kan drepe oss alle. 

Hvorfor valgte jeg denne artikkelen? 
I mine øyne er det umulig å ikke bli fanget av en slik artikkel. Noe jeg har tolket som barnslig da jeg var barn har havnet på topp 12 listen over ting som kan utrydde menneskeheten. Dette er egentlig en god nok grunn i seg selv når det kommer til begrunnelse av valg av artikkel, men det er flere elementer som spilte inn på dette valget. 

Allerede før jeg leste denne artikkelen har jeg blitt skremt av at roboter. Komisk nok kom jeg over en video på TikTok, der vedkommende delte et minutt langt klipp fra den britiske serien Humans. Kort forklart handlet videoen om en familie som hadde en robot som barnevakt, der barnet og roboten fikk en emosjonell tilknytting og roboten prøvde å overta morsrollen. I tillegg til dette så denne roboten akkurat ut som et menneske. (Videoen kan ses her). Denne videoen samsvarer veldig med hva denne artikkelen forklarer og med dette ble også artikkelen veldig mye mer interessant. 

Avslutningsvis syns jeg det var interessant å lese at «verdens rikeste mann» og «verdens smarteste mann», henholdsvis Elon Musk og Stephen Hawking har advart oss om denne teknologien i lang tid. At to av verdens mest anerkjente mennesker advarer oss mot at KI kan være farlig, viser hvor ekstrem teknologien har blitt og hvor farlig det det kan være hvis man misbruker en slik teknologi.

Sebastian

4 tanker om “Kunstig intelligens – En liten introduksjon

 1. Kjempe fint innlegg Sebastian, her har du gjort en god jobb.
  Du er lagt til et veldig fint og reflektert referat fra forelesningen som viser at du får hatt med deg og tilegnet deg mye ny kunnskap fra Krokan.
  Jeg synes også du har fine refleksjoner gjennom hele innlegget, og du skriver veldig bra, pass bare på å variere på språkbruken noen ganger (veldig småpirk, fordi det var lite å pirke på, hehe)
  Du kunne også gjerne lagt inn en intensjonserklæring på overgangen fra referatet fra forelesningen og valgt artikkel, det hadde bidratt til en litt bedre flytt i helhetsinntrykket på innlegget.
  Ellers synes jeg du har gjort en veldig bra jobb, og innlegget ditt er veldig oversiktlig.
  Gleder meg til å lese mer:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *