Social credit system – det nye klasseskille?

I mitt forrige innlegg ga jeg dere en liten introduksjon i hva kunstig intelligens er. Jeg gikk videre inn på en artikkel som omhandlet kunstig intelligens og hvordan teknologien kunne blitt brukt feil. Det ble også nevnt at kunstig intelligens har havnet på topp 12 listen over ting som kan utryddet menneskeheten. Mer om dette kan leses her

I dette blogginnlegget skal jeg bygge videre på nettopp dette, men denne gangen skal vi dykke dypere inn i hvilke sosiale konsekvenser denne teknologien kan ha. I den sammenheng har jeg tatt utgangspunkt i social credit system når jeg skal skrive dette blogginnlegget

…..men først, hva er social credit system? 
Den kinesiske regjerningen annonserte i 2014 at de skulle sette opp et sosialt kredittsystem innen 2020. Grunnen til at de ønsket dette var for å skape orden i et land med store velferdsproblemer. Kort forklart er social credit system et system som evaluerer hver enkelt borger. Man blir evaluert basert på et poengsystem der man blant annet tar for seg borgerens shoppinghistorie, utdanning, kriminell historie, sosiale medieoppførsel og mange andre faktorer. Hvis den tresifrede poengsummen er for lav, får det konsekvenser, der noen jobber blir blokkert for deg, barna dine vil ikke kunne gå på gode skoler, reiser vil bli nektet, og du vil heller ikke kunne få lån (serviceplan.blog)

日本迎東奧成田羽田關西機場將使用臉部辨識| 國際| 新頭殼Newtalk
https://newtalk.tw/news/view/2019-12-17/341699

Det er verdt å nevne at et slikt system kun har blitt implementert i Rongcheng, som er en liten by i Kina. Med tanke på våre vestlige verdier og hvordan mange vestlige land er bygget opp, vil det per nå kanskje tenkes at et slikt system aldri vil funke her. Jeg personlig mener at vi utvikler oss i en retning der vi sakte, men sikkert vil bli kjent med et slikt system også i vestlige land. 

Amerikanske journaliser er enig med meg
I artikkelen «Uh-oh: Silicon Valley is building a Chinese-style social credit system” skrevet av Mike Elgan, blir det forklart at amerikanske selskaper utvikler utenfor loven systemer som kan lignende social credit system. I artikkelen kommer det frem flere eksempler på hvordan noen amerikanske selskaper driver med virksomheter som kan ligne dette systemet. (Fastcompany.com)

 • Forsikringsselskaper: New York State Department Of Financial Services kunngjorde tidligere i år at livsforsikringsselskaper kan basere premier på det de finner i innleggene dine på sosiale medier. (Fastcompany.com)
 • PatronScan: PatronScan er et system som selges til barer og restuaranter og hjelper bedrifter med å få øye på falske ID-er – og problemer. Selskapet fører en liste over kritikkverdige kunder som er designet for å beskytte arenaer fra personer som tidligere har blitt dømt for ​​seksuelle overgrep, narkotika misbruk, tyveri og annen dårlig oppførsel. En “offentlig” liste deles mellom alle PatronScan-kunder. Er man på denne listen vil man bli svartelistet fra alle virksomheter som tar i bruk et PatronScan-system. (Fastcompany.com)
 • Uber: Hver gang man går ut av bilen etter en Uber-tur, inviterer appen til å rangere sjåføren. I henhold til ny policy som kom i Mai, kan Uber-sjåfører også rangere deg som kunde. Får man dårlig rangering vil man risikere å bli utesteng fra appen, samt fra tjenester som samarbeider med Uber. (Fastcompany.com)

Det kommer tydelig frem i denne artikkelen at flere av de mest anerkjente amerikanske selskapene driver med noe lignende som Social Credit System. Alle virksomhetene som har gjort dette har riktig nok blitt tatt til retten, men det er noe underlig at noen av verdens mest anerkjente selskaper holder på slik de gjør. Så hva vil dette ha å si for samfunnet hvis det etter hvert blir lovlig å utestenge, rangere og overvåke sine kunder?

Fra et markant klasseskille til digitale rangeringssystem
For å forklare dette på en best mulig måte vil jeg spole tiden tilbake noen år, der jeg ser på hvordan «det vestlige systemet» har utviklet seg. 

Over en lang periode har samfunnet blitt delt inn i ulike klasser. Underklassen, middelklassen og overklassen. Hvilken klasse man tilhørte ble bestemt ut ifra hvilken jobb man hadde, hvilken familie og område man kom fra og hvor rik familien eller man selv var. Desto nærmere man var overklassen, desto flere goder og muligheter hadde man i samfunnet. I dagens samfunn har vi nøytralisert klassene, der man ikke kan se noen markant forskjell på hvem som tilhører hvilken klasse. Det er fortsatt et lite klasseskille, der teorien er at alle og enhver skal ha like muligheter. MEN hva skjer med det sosiale systemet hvis Social Credit System blir implementert i samfunnet? 

Jeg tror at ved et slikt system vil vi utvikle oss i feil retning, der vi vil få tilbake noe som kan assosieres med det såkalte klassesystemet vi lenge har kjempet imot. Det vil riktig nok bli en helomvending på hvordan man definerer underklasse og overklassen. Vi vil gå fra at rikdom og karriere har vært de største nøkkelfaktorene for å definere et menneske som tilhører overklassen til et rangeringsystem som vurderer adferden til en og enhver. Desto høyere rangering man har, desto mer privilegert vil man være. At antall likes og antall stjerner skal avgjøre deg som menneske er noe skremmende, og et klipp fra den amerikanske Netflix-serien Black Mirror kan man se verste senario av et samfunn som blir basert på rangering. Video kan ses her

Det er viktig å få frem at det ikke bare er konsekvenser som medføres av et slikt system. I land som Kina, der man i dag ikke har noen domstol som håndterer ulike problemer som ran eller svindel vil Social Credit System være et effektivt system for å lindre dette problemet. Videre kan man også trekke dette systemet i kontekst med Covid-19 pandemien, der et Social Credit System ville gitt alle borgere informasjon om hvem som er immune mot viruset og ikke. Dette ville vært til stor hjelpe i kampen mot pandemien.

Alt i alt blir jeg personlig skremt av en slik teknologi. Jeg føler ytringsfriheten vil bli noe visket bort hvis «lederne» landet skal ha kontroll på hva man gjør til en hver tid. I lys av dette tror jeg ikke at en lignende teknologi vil komme til vestlige land med det første, men at vi i løpet av vår levetid vil bli introdusert til et system som ligner Social Credit System veldig.

Sebastian

Kilder:
https://serviceplan.blog/en/2018/12/the-inside-story-x-3-chinas-social-credit-system/
https://www.fastcompany.com/90394048/uh-oh-silicon-valley-is-building-a-chinese-style-social-credit-system

 

2 tanker om “Social credit system – det nye klasseskille?

 1. Hei Sebastian!
  Kjempe bra jobbet med blogginnlegget, dette var bra!
  Jeg synes det er veldig spennende at du tar for det dette teamet, da det er ganske skremmende at det faktisk er noen som lever slik. Jeg synes også du har skrevet veldig fint, og vist til videre lesing for leserne dine, og reflektere veldig bra rundt temaet, slik at teksten din blir litt spennende.
  Det er også supert at du bruker underoverskrifter som både gir mening, i forhold til teksten, og en fin oversikt og struktur på innlegget ditt.
  Til neste gang kan du prøve å forholde deg til Chicago manualen når du kildehenviser i løpende tekst, spesielt i forhold til påstander og fakta som ikke er dine egne eller allmenkjent. Likeså kan du prøve å legge ved en litteraturliste i samsvar med slik det skal være i forhold til Chicago manualen. Samtidig er det veldig fint med hyperlink i teksten, på videoer og videre lesing.
  Du er veldig flink, fortsett sånn!!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *