Filterboble og Ekkokammer – Blir vi skjult fra virkeligheten?

Internett, et system som har revolusjonert kommunikasjon og handelsmetoder ved å la ulike datanettverk over hele verden få sammenkobling. Noen ganger referert til som et «nettverk av nettverk», dukket internett opp i USA på 1970-tallet, men ble ikke synlig for allmennheten før på begynnelsen av 1990-tallet. Innen 2020 ble omtrent 4,5 milliarder mennesker, eller mer enn halvparten av verdens befolkning, anslått å ha tilgang til Internett (britannia.com). Denne enorme utviklingen av teknologien og tilgjengelighet har selvsagt forårsaket ulike problemer. Ett av problemene som har oppstått er utviklingen av filtetbobler og ekkokammer, og det er nettopp disse to fenomenene jeg skal gå dypere inn på i dette blogginnlegget. 

Hva er filterboble og ekkokammer? 
Flere ganger har jeg gjort søk på internett og undret over dette med at nettet skreddersyr informasjon som passer akkurat meg, altså kameraten ved siden av meg får en helt annen informasjon fra søket enn det jeg gjorde. Etter å ha hatt digital markedsføring med Arne Krokan har jeg lært at dette kommer av Algoritmer. Disse algoritmene tilpasser ulike brukergrupper og prøver å forutse hva du som søker vil ha. Et eksempel på dette er når man handler på nett. Her dukker det opp ulike forslag til deg der de tar for seg hva man har klikket på tidligere, eller hva «matchende» personer har klikket seg inn på. Man får et individuelt tilpasset innhold og det er nettopp slik en filterboble skapes. 

Et ekkokammer dannes ved denne filtreringen av informasjon som algoritmen gjennomfører, men i motsetning til filterboble er dette menneskelig skapt. Dette kan være en sak om likestilling innad i en mindre gruppe, hvor en side av saken blir sterkere belyst enn den andre. En gruppe for ekstreme feminister vil derav ha større interesse av å kun belyse det med at menn får bedre betalt enn kvinner, og vil komme til å forsterke tanken om at kvinner er undertrykket. Man er da i et ekkokammer, kort fortalt.

Hvilke konsekvenser kan komme av dette? 
Konsekvensene av dette kan være å gi leserne et forvrengt syn på virkeligheten. Hvis man vil reise til Saudi Arabia, et land som er mannsdominert og kjent for undertrykkelse av kvinner, og googler «Saudi Arabia» vil det være forskjellig fra person til person for hva som dukker opp. For en person som har lest mye negativt om dette landet, og klikket seg inn på ulike artikler som omhandler dette, vil vedkommende se mye negativt angående Saudi Arabia. Dette kan stoppe turisme, og det kan skape negative assosiasjoner mot blant annet hvordan landet er styrt og deres politikk. For å sette lys på dette gjorde jeg et søk på Saudi Arabia. 

Screenshot fra Google

Her ser vi at det med en gang dukker opp negative nyhetssaker om Saudi Arabia. For å teste algoritmene gjorde jeg et søk på Spania, et sted hvor jeg reiser hver sommer. Da ble resultatet dette: 

Screenshot fra Google

Man ser her at google kommer med anbefalinger av hoteller og vi ser en klar forskjell fra googlesøket jeg hadde på Saudi Arabia og Spania. 

Ekkokammer kan være et problem med tanke på enkelte saker blir mer trukket frem enn andre og kan gjøre at en gruppe baserer sin mening på denne saken. MEN kan egentlig disse filterboblene og ekkokamrene skade demokratiet vårt? 

Skader ekkokammer og filtetbobler demokratiet? 
Aftenposten skrev en artikkel i 2019, der det blant annet ble skrevet at digitale meningsbobler er skadelig for demokratiet. Dette på grunn av at mennesker grupperer seg. For å belyse dette kan vi bruke USA som eksempel. I USA har partiene i større grad rettet seg mot de menneskene som allerede deler dette partiets synspunkt. De velger altså å fokusere på å styrke de velgerne allerede har, fremfor å påvirke de som er usikre. Dette kan være fordi at det blir vanskeligere å påvirke nye og skeptiske, da du ikke vet hvilken informasjon de får og om de får det fulle bilde av partiets meninger og synspunkt. Filter og ekkokammer hindre deg i å få det fulle bilde av politikken, i tillegg til dette fører det til en klar splittelse mellom mennesker med ulike politiske meninger. 

The biggest threat to democracy? Echo chambers in your social media feed |  by Slava Polonski, PhD | Medium
Bilde er hentet fra en artikkel i Medium.com

En annen artikkel jeg syns var interessant var professor Kjetil Jakobsen sin artikkel «Ekkokammer. Falske nyheter. Er sosiale medier blitt en trussel mot demokratiet? Eller er det bare «eliten» som er skremt av å se hva folk egentlig mener?» skrevet i AN.no. I denne artikkelen skriver Jakobsen om at internett har blitt en kanal for hatytring, der de som vanligvis er «stille» i samfunnet har funnet digitale kanaler for å ytre sine sterke meninger. Her trekker han inn fenomenet konspirasjonsteorier som påvirker ulike gruppe mennesker til å forsterke sin mening. Disse eksemplene bel vist i artikkelen:

  • Jødene styrer verden 
  • USA organiserte selv angrepet på Twin Towers 

Slike konspirasjonsteorier kan skade demokratiet i stor grad. Derfor er det mange forskere som mener at internettet har en paranoid struktur som i seg selv bidrar til radikalisering. IS, den såkalte «islamske staten» er eksempel på at et digitalt ekkokammer med global rekkeviddevidde kan bevæpne seg og bli en militær trussel (AN.no). 

Man kan bli litt skremt når man leser alt dette med at filterbobler og ekkokammer har såpass mye makt over hva man leser på internett og man ønsker kanskje å unngå at disse filtrene skal ha makt over deg.  er det egentlig mulig å unngå dette? 

Hvordan unngå filterbobler?
Den beste metoden å unngå filterbobler på er å bruke noe som kalles for «privat nettleser modus». Dette gjør at nettleseren ikke vil huske hva man har søkt på tidligere, og lagrer dermed ingen logg. På denne måten vil du få nøytrale søkeresultater på Google til enhver tid. MEN ønsker man egentlig å få et nøytralt søkeresultat hele tiden? Vil ikke dette gjøre at man bruker mye lengre tid?  

….Jo det gjør jo egentlig det! 
Før jeg runder dette blogginnlegget av vil jeg trekke frem at det kommer noe positivt av disse filterboblene. Først og fremst gjør det at googlesøkingen går fortere enn vanlig og at man fortere kommer frem til relevant informasjon for deg. I tillegg til dette kan denne fileteringen hjelpe deg i den form av at man finner et klesplagg man liker. Hvis vi setter dette i kontekst med googlesøk på «hettegenser til menn» og man kanskje ikke fant noen kul hettegenser i første omgang, kan filterbobler hjelpe deg. Den hjelper deg på den måten av at neste gang man er på Facebook eller en annen sosial kanal, kan man komme over en annonse over hettegensere som man syns var kule. Med andre ord kan det brukes som et hjelpemiddel. 

Alt i alt er jeg personlig fan av tankegangen bak filterbobler og ser det som et utrolig bra hjelpemiddel for å gjøre det raskere og mer effektivt å søke på ulike ting. Uavhengig av dette mener jeg teknologien har kommet alt for langt med tanke på hvordan det kan forvrenge ditt politiske synspunkt samt ditt synspunkt på et Land. Som ved «alle» nye teknologier er det både positive og negative sider. Klarer vi å gjøre denne fileteringen mer til et hjelpemiddel enn et maktmiddel tror jeg vi har en veldig god teknologi.  

Kilder: 

https://www.britannica.com/technology/Internet

https://www.an.no/gjensidige/media/internett/ekkokammer-falske-nyheter-er-sosiale-medier-blitt-en-trussel-mot-demokratiet-eller-er-det-bare-eliten-som-er-skremt-av-a-se-hva-folk-egentlig-mener/o/5-4-

470260https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/vQr8Pw/digitale-meningsbobler-er-skadelige-for-demokratiet-camilla-ac-tepfe

En tanke om “Filterboble og Ekkokammer – Blir vi skjult fra virkeligheten?

  1. Hei Sebastian 🙂

    Her har du skrevet et veldig bra blogginnlegg, som svarer godt på oppgaven. Jeg synes du har vinklet innlegget i en veldig spennende retning, og tar for deg et viktig tema. Det er også veldig kult at du legger ved bilder som illustrerer poengene dine. Jeg synes også det er en viktig sak og belyse, og sikkert noe flere burde være klar over.

    Jeg synes også du har skrevet en bra tittel på innlegget og at innlegget ditt er strukturert på en fin måte med bilder og gode underoverskrifter, samt oversiktlig for meg som leser.

    Bra jobbet, stå på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *