Pris < Bærekraft

En uke har nå gått og jeg har virkelig fått et dypere innblikk i hva den nye modulen: Sosial kommunikasjon i et bærekraftperspektiv dreier seg om. Som jeg nevnte i det forrige blogginnlegget, skal jeg i mine fremtidige innlegg diskutere ulike aspekter vedrørende en selvvalgt virksomhet. Virksomheten jeg har valgt å skrive om er klesgiganten Zara. I dette blogginnlegget skal jeg diskutere i hvilken grad bærekraft er integrert hos Zara, samt hvordan klesindustrien vil se ut om 5-10 år med tanke på bærekraft. Ettersom dette er det første blogginnlegget mitt om Zara, vil jeg først introdusere kort hva Zara er for noe. 

Zara  
Zara er en spansk klesforhandler med base i Galicia, Spania. Grunnlagt av Amancio Ortega i 1975, er det flaggskipkjedebutikken til Inditex-gruppen, verdens største klesforhandler. Mote-gruppen eier også merker som Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home og Uterqüe. Selskapet driver over 2220 butikker og er til stede i 88 land. Zara har konsekvent fungert som en pioner innen rask mote basert i en veldig responsiv forsyningskjede. Kunden er kjernen i en unik forretningsmodell, som inkluderer design, produksjon, distribusjon og salg gjennom vårt omfattende detaljhandelsnettverk (Businessoffashion u.d). 

Nå som vi har fått et lite innblikk i Zara som bedrift, skal jeg nå gå dykke videre på bærekraft og hvordan dette er implementert i bedriften. 

Bærekraft og Zara 
Kort forklart handler bærekraft om å fokusere på å møte dagens behov uten at man utsetter livsvilkårene til den fremtidige generasjonen. Begrepet bærekraft består av tre søyler: økonomisk, miljømessig og sosialt – også uformelt kjent som fortjeneste, planet og mennesker (Grant 2020) 

Hvis man setter dette i kontekst med klesindustrien er dette et område som møter på mange bærekraftige utfordringer. Vi er alle vant med skrekkhistorier angående barnearbeid, dårlige arbeidsvilkår, forskjellsbehandling av kjønn, lite hensyn til miljøet mm. Av den grunn valgte jeg å se hvordan et av verdens største klesmerker opptrer i henhold til disse skrekkhistoriene, og jeg må ærlig innrømme at jeg ble positivt overrasket av hva jeg fant angående Zara og bærekraft.  For å belyse dette faktum vil jeg trekke frem Artikkelen «Zara clothes to be made from 100% sustainable fabrics by 2025». Kort forklart handler artikkelen om at Eieren av «high street fashion chain» Zara har kunngjort at alle kolleksjonene vil være laget av 100% bærekraftige stoffer før 2025. I tillegg til dette belyser artikkelen flere bærekraftige mål som Zara har kunngjort. Innen 2025 vil 80% av energien som forbrukes i Zaras hovedkvarter, fabrikker og butikker komme fra fornybare kilder, og anleggene vil produsere null avfall, sier selskapet. Innen 2023 lovet det at viskosen som brukes, også vil være 100% bærekraftig (Conlon 2019). 

Personlig syntes jeg dette var meget interessant og gjorde en research på hjemmesiden til Zara for å sjekke om det var noe der som var knyttet til disse bærekraftige løftene. Inne på nettsiden fant jeg noe interessant i henhold til dette, nettopp «Join Life». Her kom det en lang liste over hva Zara gjør. En ting som er vært å nevne er at de samler inn klær. Med dette bruker Zara blant annet stoffene på nytt, eller «gir» klær til de som trenger det. Med andre ord blir klærne brukt på nytt i stede for at det blir kastet. Hvis du vil lese mer om dette, samt andre interessante elementer rundt Join Life, klikk her

Skjermbilde tatt fra Zara.com

Før jeg går videre til hvordan klesindustrien vil se ut om 5-10 år med tanke på bærekraft, vil jeg anbefale dere å se denne videoen. Videoen er tatt fra Index, som er bedriften som i dag eier Zara. Her blir det forklart hvordan de skaper verdi i forsyningskjeden vår. 

Klesindustrien om 5-10 år med tanke på bærekraft
Som nevnte er klesindustrien et av de mest diskuterte og dårlig omtalte bransjene i henhold til bærekraft. I den siste tiden har bærekraft blitt et såpass sentralt emne, at alle er nødt til å endres. Dette kan bli en utfordring for mange. For å belyse dette vil jeg trekke frem artikkelen «The Fashion Industry Is Ready For A Makeover: 4 Changes We’ll See In The Future». Denne artikkelen omhandler fire endringer som kommer til å skje i klesbransjen, der en av disse er bærekraft. Her blir det trukket frem at flere store moteforhandlere har en nedgang på nesten 50% ettersom at de ikke tilbyr bærekraftige- produkter og arbeidsmetoder. Videre forklarer artikkelen at nyere forsking viser at 88% av forbrukerne ønsker at merkevarer skal være miljøvennlig. Til slutt trekker artikkelen frem noen eksempler som belyser ulike tiltak som kan hjelpe bedriften som sliter med å bli bærekraftige. Det første vil være å følge Zara sin modell som jeg nevnte tidligere. Videre har vi det britiske design selskapet Vin + OMI som lager klær fra pepperrotplanterm og Kastanjer. Det siste som blir trukket frem i artikkelen er at forskning antar at bruktmarkedet kommer til å «selge» for ca. 64 milliarder dollar innen 2024 (Morgan 2020). Artikkelen forklarer med andre ord at hvis man ikke «tenker» bærekraftig, kan man risikere å gå konkurs. Dette uavhengig om man utrolig konkurransedyktige på pris. 

Konklusjon: Pris < Bærekraft

Mine personlige tanker rundt dette er veldig likt som det artikkelen forklarer. MEN i tillegg til dette tror jeg at kunstig intelligens vil være en utrolig nyttig teknologi i henhold til bærekraft. Dette kommer av to ting. Produksjon

  1. Leveranse
  2. Produksjon

For å belyse dette vil jeg trekke inn Amazon Prime Air og 3D-printer. Hvis vi starter med Amazon Prime Air, vil denne teknologien ha utrolig mye å si i henhold til en mer bærekraftig leveranse. Teknologien er rett rundt hjørne, og vil Amazon har som mål innen noen år å kunne bruke denne teknologien til å levere varer rundt hele USA. Hvis vi tenker langsiktig og ser på hvor fort teknologien utvikler seg, vil jeg ikke bli overrasket hvis Amazon Prime Air klarer å levere varer i hele verden innen 10 år. Dette vil altså gjøre at all form for transport (fly, lastebil og båt) vil utgå. Nedenfor kan du se hvordan Amazon Prime Air fungerer. 

Det andre var 3D-printer, som jeg mener vil være en utrolig god løsning i henhold til produksjon. Dette kommer av at man kan bruke en 3D-printer til å produsere klær, i stedefor underbetalte kvinner og barn. Hvis vi tenker langsiktig vil også denne teknologien raskt bli bedre og det forundrer meg ikke hvis man om 10 år kan produsere klær (printe ut klær) i sitt eget hjem. Videoen nedenfor belyser hvordan en 3D-printer kan endre moteindustrien. 

Oppsummering 
Jeg har i løpet av dette blogginnlegget gitt en liten introduksjon av Zara og hvordan disse opptrer i henhold til å være bærekraftig. Dette er noe jeg kommer å være sentrale elementer i alle blogginnleggene jeg kommer til å skrive. I tillegg til dette diskuterte jeg hvordan klesbransjen kommer til å utvikle seg, der bærekraft og kunstig intelligens var de sentrale elementene. Alt i alt er jeg utrolig fornøyd med første uke av den nye modulen og gleder meg veldig til å lære mer om bærekraft. 

Sebastian

Kilder

Businessoffashion. u.d. Zara . Funnet Februar 15, 2021. https://www.businessoffashion.com/organisations/zara .

Conlon, Scarlett . 2019. Zara clothes to be made from 100% sustainable fabrics by 2025. 17 Juli . Funnet Februar 21, 2021. https://www.theguardian.com/fashion/2019/jul/17/zara-collections-to-be-made-from-100-sustainable-fabrics.

Mitchell, Grant . 2020. Sustainability. 12 Oktober. Funnet Februar 15, 2021. https://www.investopedia.com/terms/s/sustainability.asp.

Morgan , Blake. 2020. The Fashion Industry Is Ready For A Makeover: 4 Changes We’ll See In The Future. 3 Desember . Funnet Februar 16, 2021. https://www.forbes.com/sites/blakemorgan/2020/12/03/the-fashion-industry-is-ready-for-a-makeover-4-changes-well-see-in-the-future/?sh=4b6041e1914

2 tanker om “Pris < Bærekraft

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *