Er bærekraft implementert i ZARA sin markedsføring?

I mitt forrige blogginnlegg ga jeg dere en liten introduksjon angående ZARA og i hvilken grad ZARA er bærekraftig. Jeg fant interessante elementer som innebar ZARA sine bærekraftige løsninger. Her introduserte jeg dere for blant annet ZARA sin 5 års plan, samt ZARA Join Life. Vil du lese mer om dette, klikk her

I dette blogginnlegget skal jeg dykke litt dypere inn i hvordan bærekraft er implementert i Zara sine markedsføringskampanjer. Av den grunn velger jeg å rette fokuset mitt mot Zara Join Life. 

……men først hva er egentlig ZARA Join Life

Kort forklart er Join Life en merkelapp som brukes på plagg som produseres ved hjelp av de beste prosessene og mer bærekraftige råvarer. Denne merkelappen er til for å gjøre det lettere for kunder å identifisere om klærne de kjøper er bærekraftige eller ikke (Inditex u.d.). 

  • Produktene merket under denne etiketten må oppfylle følgende krav:Plagg produsert av leverandører som har oppnådd A- eller B-kvalifisering i sosialrevisjonen (Inditex u.d.).
  • Alle våte prosessfabrikker som er involvert i produksjonsprosessen (vaskerier, garverier eller trykk- eller fargestoffer) må ha bestått miljøvurderinger og fått A- eller B-klassifisering (Inditex u.d.).
  • Miljøegenskaper: disse produktene er produsert ved bruk av råvarer eller produksjonsteknikker av høy kvalitet (Inditex u.d.).

Nedenfor ser du modellen Inditex og Zara har vedlagt på sine hjemmesider. 

Skjermbilde tatt fra Inditex.com

Klima og bærekraft i Zara sin markedsføring? 
Som jeg nevnte i blogginnlegget «Pris < Bærekraft», blir det forklart i artikkelen «Zara clothes to be made from 100% sustainable fabrics by 2025» at Zara skal bli 100% bærekraftige innen 2025 (Conlon 2019). Dette vil innebærer at Zara er avhengig av å vise dette til forbrukerne. En reklamevideo som nettopp belyser dette, er kampanjevideoen fra Inditex som kom i 2018. Videoen kan ses nedenfor

En ting som er vært å legge merke til i denne videoen er i hvilken grad Inditex fokuserer på livet på jorden, fremfor mote og design. Det en dramaturgi gjennom hele reklamefilmen som fanger oppmerksomheten til seeren. ZARA i seg selv har videreført dette og laget Join Life markedsføringskampanjer for deres kleskolleksjon og interiørkolleksjon. Videoen for interiørkolleksjonen 2018 kan ses nedenfor. 

Videre vil jeg gjøre en liten research på Zara sin nettside for å se hvor tydelig «Join Life» er implementert. Ettersom at Covid-19 herjer i Oslo, blir det vanskelig per nå å gjennomføre samme research i butikk.

Det første jeg legger merke til er at Join Life er plassert under ZARA sin kategorimenyen. Kategorimenyen inneholder blant annet: Herreklær, Dameklær, Barneklær, Salg, ZARA Home. Med andre ord, ZARA setter Join Life «like høyt» som de setter kleskolleksjonene deres. 

Skjermbilde tatt fra Zara.com

Hvis man trykker seg inn på «Join Life», blir man videreført til en  «ny» nettside som viser utrolig mye informasjon angående Join Life. 

Skjermbilde tatt fra zara.com

Ovenfor ser man hvilke ulike kategorier Join Life har å tilby. Innenfor hver kategori blir det forklart hvordan ZARA Join Life jobber for hver av de kategoriene. Hvis vi tar klima som eksempel, dukker dette opp: 

Skjermbilde tatt fra zara.com

Det er også vært å nevne at ZARA Join Life har underkategorier til hver av kategorene. Henholdsvis: Forpliktelser, Butikker, Kleskolleksjon, Produkter og pleie av klær. Dette fører til at forbrukeren får mer tillit til Zara som bedrift, ettersom at de gang på gang viser med bevis at de er bærekraftige. 

Jeg klikket meg videre ut av «Join Life» og kom tilbake til ZARAs hjemmeside. Det jeg nå skulle gjøre research på var om «Join Life» er tydelig vist frem i produktene deres. Jeg klikket meg inn på T-skjorter for herre, der dette dukket opp: 

Skjermbilde fra ZARA.com

Den første T-skjorten som dukket opp, var markert med Join Life. Jeg klikket meg videre inn på denne T-skjorten. Join Life er her like sentralt i bilde som valg av strl. Dette er et tegn på at ZARA virkelig mener alvor når det kommer til bærekraft. 

Skjermbilde fra ZARA.com

Det er også vært og legger merke til at det denne siden linker videre til Join Life. 

Skjermbilde fra ZARA.com

Konklusjon 
Jeg har nå tatt dere igjennom ZARA og Join Life, der det er tydelig at ZARA mener alvor når det kommer til bærekraft og klima. Jeg vil derfor konkludere med at klima og bærekraft allerede er tydelig implementert i ZARA sin markedsføring. Ettersom at ZARA har som mål å være 100% bærekraftige i 2025, vil vi nok se bærekraft og klima i flere og flere kampanjer utover årene som kommer.

Sebastian 

Kilder

Inditex . u.d. Funnet Februar 17, 2021. https://static.inditex.com/annual_report_2017/assets/pdf/c51_en.pdf.

Conlon, Scarlett . 2019. Zara clothes to be made from 100% sustainable fabrics by 2025. 17 Juli . Funnet Februar 21, 2021. https://www.theguardian.com/fashion/2019/jul/17/zara-collections-to-be-made-from-100-sustainable-fabrics.

www.zara.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *